Bagázs-Bazár

bal

A BAGázs legújabb kezdeményezése egy társadalmi vállalkozás keretében megvalósított mozgóbolt. Ha érdekel, hogyan működik ez, olvass tovább!

A BAGázs-Bazár egy olyan, társadalmi vállalkozásként működő mozgóbolt, amelynek keretében Bagon és környékén árusítunk használt árucikket. A vállalkozás próbaüzeme 2017 augusztusában indult, célunk új munkahelyek teremtése, minőségi és a mindennapi élethez szükséges termékek jóval a piaci ár alatti értékesítése, a társadalmi esélyegyenlőség növelése – mindezt a BAGázs elveinek mentén.
Terveink szerint 2018 tavaszán indítjuk el ‘élesben’ mozgóboltunkat.

bal

Mi az a társadalmi vállalkozás?

A társadalmi vállalkozás egy olyan vállalkozás, amely bár üzleti alapon működik, és célja a rentábilis működés, alapértékei és kiemelt céljai között szerepel, hogy társadalmi szempontból fontos területeken is jelen legyen, azokon változtasson, javítson.

A társadalmi vállalkozás fogalmáról bővebben itt olvashatsz.

Miért indítunk társadalmi vállalkozást?

Három fő célunk van a Bagázs-Bazár létrehozásával:

  1. új munkahelyek teremtése
  2. minőségi és a mindennapi élethez szükséges termékek jóval a piaci ár alatti értékesítése
  3. társadalmi esélyegyenlőség növelése.

Hisszük, hogy az egyesületünk sokrétű programjainak ez irányú bővítésével mindhárom célt el tudjuk érni.    

Hogyan működik a Bagázs-Bazár?

Az adományboltok működésének koncepcióját ültetjük át egy “mozgóboltba”, ez lesz a Bazár. A boltban jó minőségű használt termékeket, cikkeket árulunk nagyon alacsony áron.

Hogy mitől mozgóbolt?

Havonta pár alkalommal szervezünk kihelyezett árusítást, jellemzően olyan helyeken, amit a BAGázs célcsoportja is könnyen elér. Ugyanakkor nem kizárólagosan őket szeretnénk megszólítani, így törekszünk központi(bb) helyeket megtalálni (piacok, művelődési házak, közösségi terek stb.).

A készlethez gyűjtéssel jutunk: rendszeres időközönként, az árukészlet, illetve a kereslet alakulásának függvényében felhívást teszünk közzé, amelyben megjelöljük a gyűjtés helyét, idejét és azt, hogy milyen termékeket várunk. Csak olyan jó minőségű, jó állapotban lévő cikkeket fogadunk, amire tényleg szüksége van azoknak, akik a mozgóboltból vásárolnak. Az árusítás Bagon és annak 50km-es környezetében történik, de később növelni szeretnénk a területet.

A BAGázs elveihez hűen továbbra sem adományozunk. Ennél jobbat teszünk:

  1. az adományt munkahellyé alakítjuk azzal, hogy a mozgóboltban illetve a kapcsolódó logisztikai tevékenységekhez telepi munkavállalókat alkalmazunk,
  2. a vásárlással méltóságot adunk,
  3. a pénzügyi tudatosságot erősítjük.

A fenti hármas cél mellett pedig bevételt teremtünk, amit a BAGázs szolgáltatói tevékenységének, komplex programjainak finanszírozására használunk.

Mitől társadalmi ez a vállalkozás?

Hisszük, hogy ezzel a vállalkozással több területen is elérünk társadalmi hatást.

  1. Munkahelyet teremtünk. Ezzel nemcsak esélyt adunk, de segítjük a társadalmi integrációt is.
  2. Jó minőségű, használt terméket juttatunk el olyanokhoz, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy piaci áron vásároljanak. A bolt közel lesz a vásárlók lakóhelyéhez; megteremtjük a vásárlás élményét, a vásárlás méltóságát. A használt termékek újra-értékesítését a fenntartható fejlődés jegyében tesszük.
  3. Forrást teremtünk. Társadalmi vállalkozásként a mozgóboltból származó hasznot visszaforgatjuk, a Bagázs Egyesület programjaira, tehát továbbra is a célkitűzésünkben szereplő társadalmi értékteremtő munkára fogjuk fordítani.
Hogyan fog elindulni a Bagázs-Bazár?

2017. augusztusában, egy próbaidőszakkal indult az árusítás. Mivel maga a mozgóbolt koncepciója új – legalábbis az árusított termékeket tekintve –, az első fél évben megszerzett tapasztalatok alapján 2018. tavaszán indítjuk útjára a Bagázs Bazár furgonját.

Kérdésed van?

A társadalmi vállalkozás menedzsment csapatának vezetője Posteiner Nóra, önkéntes tagjai Szekeres Judit, Weninger László és Martoni András.

Ha további kérdésed lenne a vállalkozással kapcsolatban, keress minket nyugodtan: bazar@bagazs.org.

„A társadalmi vállalkozás termékei előállítása, értékesítése, illetve szolgáltatásai nyújtása során valamely égető társadalmi probléma megoldását is célozza, és üzleti tevékenysége szerves részét képezi a társadalmi célkitűzés. Az üzleti szektorban tevékenykedik; a profitcél és a társadalmi cél közti egyensúly megteremtésére törekszik, szem előtt tartva mind a pénzügyi fenntarthatóságot, mind a társadalmi hatást. Ezzel együtt helyi közösségek fejlesztéséhez járul hozzá például hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatása, egészségügyi, szociális és oktatási szolgáltatásokhoz való hozzásegítés, csökkentett energia- és erőforrás-felhasználás, természetvédelmi tevékenység, a víz vagy a levegő minőségének javítása révén”.

NESsT Magyarország

LEGYÉL TE IS ÖNKÉNTES!

bal
Legyél te is a BAGázs tagja! Ha úgy gondolod, hogy hozzá tudnál járulni a BAGázs munkájához az időddel, energiáddal, tudásoddal, vagy bármi mással, jelentkezz hozzánk önkéntesnek!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

bal

Ha kíváncsi vagy, hogy mi minden történik nálunk a telepen, iratkozz fel a hírlevelünkre! Negyedéves gyakorisággal küldünk neked egy levelet, amiben írunk eredményeinkről, programjainkról, bemutatjuk, hogy mivel foglalkozunk éppen a BAGázsnál.