BAGázs IKSZ – Középiskolásoknak

bal

A BAGázs Iskolai Közösségi Szolgálat programjában a középiskolás diákok felnőtt önkéntesek és helyi koordinátorok segítségével kis csoportokban, 5-13 éves gyerekeknek tartanak fejlesztő csoportfoglalkozásokat a bagi romatelepen, a BAGázs konténerházában.

Az, hogy jelentkeztem a BAGázsba IKSZ-es önkéntesnek, életem egyik legjobb döntése volt. Eleinte csak a gyerekekkel való foglalkozás motivált, de hamar rájöttem, hogy a bagázsos tapasztalat sokkal többről szól. Rájöttem, milyen fontos együtt tennünk azért, hogy a romák helyzete javuljon Magyarországon. Önkéntesként nekem is szembesülnöm kellett azokkal a nehézségekkel, amikkel ők nap mint nap együtt élnek. Segíteni mentem Bagra, de azt hiszem, ők még többet segítettek nekem. Felelősségteljesebb, kreatívabb és nyitottabb lettem miattuk, és rengeteg szeretet kaptam a gyerekektől.

Ittzés Aliz

IKSZ-es támogató

Mit tanultam IKSZ-en? Megtanultam, hogy mennyire elképesztően fontos együtt érezni másokkal. Hogy mennyire fontos segíteni. Hogy mennyire fontos néha más problémáit a sajátjaid elé helyezni. Vagy akár, hogy mennyire fontos mosolyogni. Olyan dolgok, amikre talán nem mindig figyelünk, vagy néha túl fáradtak vagyunk hozzájuk. Bagon megtanulod, hogy hogyan bánj az életedben lévő emberekkel úgy, hogy mindkettőtöknek jobb legyen. Ezt máshol nem igazán tanítják ilyen jól.

Kerényi Peti

IKSZ-es önkéntes

Az IKSZ legfőbb tanulsága nekem az, hogy két ember között nincsenek határok. Nem számít, hogy honnan jöttünk, mennyit tanultunk, hány évesek vagyunk, mivel foglalkoznak a szüleink, ha kíváncsiak vagyunk a másikra és közösséget vállalunk vele. Rengeteget tanultam a középiskolásoktól és a többi támogatótól, de legfőképp a bagi gyerekektől arról, hogy együtt tényleg nagyon sok akadályt le tudunk küzdeni. Megtiszteltetés, hogy része lehetek a srácok gyerekkorának, és hogy elmondhatom: mellettük én is felnőttebb lettem.

Lőrincz Borcsa

IKSZ-es önkéntes

Az egymástól való tanulást mindig is fontosnak tartottam, és most lehet azt mondani, hogy mi önkéntesek mégis mit tanulhatunk a bagi cigánygyerekektől, de igenis tanulunk. Egyrészről sok készségem fejlődött a foglalkozások alatt, de amit igazán fontosnak tartok, az egy másik kultúra és egy másik világ megismerése. Csak ajánlani tudom, hogy csatlakozzatok az IKSZ programhoz és ígérem, hogy egy olyan tapasztalatot és energiát kaptok, amit nem fogtok megbánni!

Halász Eszter

IKSZ-es önkéntes

LEGYÉL TE IS BAGÁZS IKSZ-ES!

bal

 

Mi az IKSZ és mi a BAGázs IKSZ?

Az IKSZ, vagyis az Iskolai Közösségi Szolgálat a középiskolások számára kötelező, 50 órában teljesített, a közösség javát szolgáló, anyagi érdektől független tevékenység.

A BAGázs IKSZ egy olyan programot takar, amelyben:

 • a középiskolás diákok, felnőtt önkéntesek és helyi koordinátorok
 • 6-8 fős csoportokban, 4-14 éves gyerekeknek
 • kreatív gyerekfoglalkozásokat tartanak
 • a bagi romatelepen, a BAGázs konténerházában,
 • minden héten, 15 héten keresztül.
Miért van erre szükség?

A bagi romatelepen kb. 400 ember él mélyszegénységben. A felnőttek többsége legfeljebb 8 osztályt végzett, általában munkanélküliek vagy csak közmunkát végeznek. A kilátástalanság sokaknál a kábítószer-fogyasztáshoz, később bűnelkövetéshez vezet.

Ahhoz, hogy a gyerekekre ne ez a sors várjon, arra van szükség, hogy az általános iskola után tovább tanuljanak, szakmát vagy érettségit szerezzenek. Kevés otthoni támogatás mellett ez nagy nehézség számukra.

Mi a cél?

A cél egyrészt a résztvevő gyerekek olyan képességeinek, készségeinek fejlesztése, amelyeket alapkészségeknek nevezünk, és amelyek hiányában szinte kizárólag iskolai kudarcok várnak rájuk. Ilyenek például a szociális-, beszéd-, mozgásos-tájékozódó készségek, alkalmazkodás, szabálykövetés, koncentráció.

Másrészt a program célja a középiskolások és a támogatók társadalmi érzékenyítése, illetve olyan kompetenciáik (spontaneitás, kreativitás, felelősségvállalás stb.) fejlesztése, amelyre az iskolai keretek között nincs vagy csak szűkös tér.

Mi a feladatod?

A te feladatod, hogy támogatóddal és középiskolás társaddal közösen megfelelő feladatokkal felkészüljetek és megtartsátok a foglalkozást. Három hiányzás után sajnos nem tudunk több órát elszámolni neked a programban. A programban való részvétel feltétele, hogy ott legyél a két napos felkészítésen is. Az elszámolt órákhoz hozzátartozik a záró beszélgetésen való megjelenés is.

Mit kell tudni elöljáróban a gyerekekről?

A csoportodba 4 és 14 év közötti gyerekek kerülhetnek, egy csoportba ideális esetben egy korosztály. Az 4-6 évesek a helyi óvodát látogatják. Az iskolások előtt két út áll: kerülhetnek a „normál” iskolába és az SNI (sajátos nevelési igényű) tagozatra, azaz a kisegítő iskolába. Az IKSZ-es csoportokban keverednek a gyerekek, ami nehézséget okozhat, mert a kezdeti kisebb különbségek az évek során hatalmasra nőnek a „normál” és kisegítős gyerekek képességei között.

A telepen élő gyerekek iskolai pályafutása során magas a bukások és a lógások száma. A telepről a legtöbb gyerek, ahogy a telepen mondják, „kiballagás” után nem tanul tovább. Aki mégis, az leginkább szakmát tanulni megy, de sokszor sajnos azt sem tudják befejezni. Néhány nehézség, amivel találkozhatsz ezeknél a gyerekeknél: rövid ideig tartó koncentráció, agresszió, kiszámíthatatlanság, kooperáció és szabálykövetés hiánya. Sokszor nehéz velük, de azért vagyunk ott, hogy segítsünk nekik.

Tehát akkor mennyi időt is jelent ez pontosan?
 • hetente: 1 óra felkészülés, 1 óra foglalkozás, 2 óra utazás
 • a félév elején: kétnapos (este hazamenős) képzés március 4-én és 5-én
 • félév közben: 1 óra blogposzt-írás a támogatóddal
 • félév végén: 2 óra záróbeszélgetés és évzáró Bagon a gyerekekkel
Milyen segítséget kapsz?

Röviden: minden segítséget megkapsz.

 • A 15 hetes program elején egy két napos képzésen kell részt venned március 45-én, ahol minden gyakorlati információ mellett pedagógiai felkészítést is kapsz. A félév során további pedagógiai képzéseken is részt vehetsz.
 • A foglalkozásokra való készülésben segítségedre lesz egy 15 hetes mintatanterv, illetve egy feladat- és játékbank, ahol a különböző készségek fejlesztéséhez csoportosítva találsz ötleteket.
 • Természetesen támogatód is mindenben a segítségedre lesz.
Hány órát számolunk el neked?
 • Felkészítő napok – 12 óra
 • 15 foglalkozás – foglalkozásonként 2 óra, összesen 30 óra
 • Záró megbeszélés – 2 óra

Összesen: 42 óra

Miért lesz jó neked a BAGázs IKSZ?

A BAGázs IKSZ egy igazi win-win program, miközben segítesz a telepi gyerekeknek, a te készségeid, képességeid is nagyban fejlődnek, úgy mint:

 • kreativitás: ötletes feladatokkal lehet igazán lekötni a gyerekeket,
 • spontaneitás, problémamegoldás: sokszor váratlan helyzetekre kell reagálni,
 • tolerancia: más kultúrával, normarendszerrel, környezeti viszonyokkal ismerkedhetsz meg,
 • pedagógiai készségek: a programban 5-13 éves gyerekek alapkészségeinek fejlesztése a cél,
 • szociális érzékenység: mélyszegénységben élő roma gyerekek vesznek részt a foglalkozásokon,
 • felelősségvállalás: 15 héten át (támogatás mellett) egy kb. 8 fős gyerekcsoport fejlesztése felelősséggel jár,
 • együttműködési készség: közösen kell dolgozni középiskolásokkal, a támogatóval, a helyi koordinátorral és a gyerekekkel.
Mit várunk a jelentkező középiskolásoktól?

Legyenek:

 • megbízhatóak és felelősségteljesek: a vállalt feladatokat elvégezzék, a szabályokat betartsák és időben jelezzék, ha probléma merül fel,
 • kitartóak: az eredmények nem mindig kézzel foghatóak, de érdemes végigcsinálni, mert lesznek apró sikerek,
 • nyitottak: egy más kultúrával fognak találkozni,
 • türelmesek: sokszor magatartás-, és figyelemzavaros gyerekekkel fognak foglalkozni,
 • határozottak: a szelíd, de határozott fellépésre szükség van a gyerekekkel való munka során.
Hogyan jelentkezhetsz?

Ha programunk felkeltette az érdeklődésedet, a jelentkezési lapot ezen a linken töltheted le. Ezt legkésőbb 2017. február 17.-ig küldd el nekünk kitöltve az iksz@bagazs.org címre!

TUDJ MEG TÖBBET A BAGÁZS IKSZ-RŐL!

bal
Jelentkezz IKSZ-es önkéntesnek és legyél te is a BAGázs tagja! Tudj meg többet a BAGázs IKSZ programjáról és jelentkezz hozzánk önkéntesnek!

IRTATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

bal

Ha kíváncsi vagy, hogy mi minden történik nálunk a telepen, iratkozz fel a hírlevelünkre! Negyedéves gyakorisággal küldünk neked egy levelet, amiben írunk eredményeinkről, programjainkról, bemutatjuk, hogy mivel foglalkozunk éppen a BAGázsnál.